بررسی ابعاد سفر دکتر ولایتی به مسکو/ پیام رهبر انقلاب و تاکید مجدد بر ایستادگی مقابل آمریکا
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- مجتبی اسماعیلی: سفر دکتر علیاکبر ولایتی به مسکو از آن رو حائز اهمیت است که روسیه بهعنوان یکی از اعضای شورای امنیت در دوران مذاکرات برجام در کنار دیگر کشورها تلاش زیادی را در این گفتوگوها انجام داد و پس از آن نیز همواره حامی حفظ این توافق بینالمللی بوده است.
نباید از نظر دور داشت، مسکو و تهران بهعنوان دو همسایه با یکدیگر اشتراکات و منافع مشترکی در عرصههای منطقهای و جهانی دارند، لذا دیدار ولایتی در کاخ کرملین با پوتین و انتقال پیامهای مقامهای عالیرتبه ایرانی میتواند بسیار حائز اهمیت باشد.
همزمانی سفر نخستوزیر رژیم صهیونیستی و دکتر ولایتی به مسکو
یکی از ابعاد سفر مشاور رهبر انقلاب به روسیه که البته از منظر جمهوری اسلامی ایران اهمیت چندانی ندارد، ولی اکنون در رسانههای منطقهای و جهانی بازتاب فراوانی داشته، همزمانی سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به مسکو با سفر راهبردی ولایتی به روسیه است.
علیاکبر ولایتی که ظهر امروز وارد مسکو شده است، در بدو ورود به پایتخت روسیه درباره همزمانی سفرش با سفر نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفت: «بنیامین نتانیاهو آدم دورهگردی است که هر روز به یک نقطه از جهان سفر میکند و اظهارات بیپایه و منطقی دارد. کار به جایی رسیده است که کسی به حرفهای او اهمیت نمیدهد، لذا بودن یا نبودن او در روسیه هیچ تاثیری در ماموریت راهبردی ما در روسیه ندارد.»
در عین حال شبکه 14 تلویزیون رژیم صهیونیستی از بعد دیگری این همزمانی را ارزیابی میکند و مینویسد: «ولایتی در سفر به مسکو حامل نامهای محرمانه از رهبر انقلاب اسلامی، آیتالله خامنهای برای ولادیمیر پوتین است. همزمانی این دو سفر با هم نشان میدهد رویای نتانیاهو در حال نقش بر آب شدن است و تلآویو در آمال و آرزوهای خود(در ماموریت مسکو) شکست خواهد خورد.»
این شبکه میافزاید: «نتانیاهو نگران تهدیدات ایران نسبت به بستن تنگه هرمز است و از اینرو راهی مسکو شده است. در طرف مقابل، ولایتی میخواهد در سفر مسکو پرونده برجام را به فرجام برساند و جویای مواضع اروپاییها نسبت به فشارهای آمریکا برای خروج از برجام شود.»
سفر راهبردی ولایتی پیش از نشست ترامپ-پوتین
سفر امروز ولایتی به روسیه از بعد دیگری نیز اهمیت دارد و آن این است که رهبران آمریکا و روسیه تا چندی دیگر قرار است در هلسینکی فنلاند پشت یک میز بنشینند و درباره برخی موضوعات مهم مشترک تبادل نظر داشته باشند. طبعا موضوع ایران نیز یکی از محورهای این دیدار است، چرا که آمریکاییها پس از خیرهسریهای چند روز گذشته خود بر سر تحریم ایران، با واکنش قاطعی از سوی جمهوری اسلامی ایران مواجه شدهاند و در مقابل تهدید به تحریم نفت ایران، چالش بستن مهمترین گذرگاه نفتی خلیج فارس، یعنی تنگه هرمز را رو بهروی خود میبینند. همه اینها به یکسو، آمریکاییها همچنان نگران نفوذ ایران در منطقه بهویژه در سوریه هستند و در این رابطه از سوی متحدان عرب خود بهویژه عربستان زیر فشار قرار دارند.
در تحلیل چرایی سفر مشاور امور بینالملل رهبر انقلاب به مسکو میتوان موارد متعددی را مطرح کرد؛ نخست، اینکه ایران میخواهد دیدگاه خود را نسبت به اوضاع جهان و بهویژه روسیه به اطلاع مقامهای عالیرتبه روس برساند، چرا که مسکو از بازیگران مهم در منطقه بهویژه در سوریه است. مسکو بارها در زمینه برجام میان ایران و آمریکا میانجیگری کرد و اکنون ولایتی به روسیه رفته است تا حامل پیام مهمی از جانب رهبر انقلاب و رئیسجمهوری کشورمان برای پوتین باشد.
دوم، اینکه آمریکا هیچگاه به تعهدات خود نسبت به نه تنها برجام، بلکه دیگر توافقات بینالمللی پایبند نبوده است و اکنون که دیگر از برجام خارج شده، در تلاش است تا کشورهای دیگر طرف برجام را با خود همراه کند. ایران در این راستا نگران حفظ منافع اقتصادی خود از برجام است و در هفتههای گذشته مذاکرات فشردهای را با طرفهای اروپایی داشته و حال نوبت به روسیه و چین رسیده است.
پیام رهبر انقلاب و تاکید مجدد بر ایستادگی مقابل آمریکا
جمهوری اسلامی ایران پس از گذر از پیچ تاریخی، اکنون دوران حساسی را میگذراند و پیامی که دیپلمات کهنهکار کشورمان با خود به همراه دارد، میتواند حاوی تاکیداتی از سخنان چندی پیش رهبر انقلاب درباره ایستادگی در برابر سیاستهای کینهتوزانه و سرسختانه آمریکا نسبت به ایران باشد. واشنگتن در سالهای اخیر تا توانسته علیه تهران جنگ اقتصادی، اغتشاشات، تحریم و ... به راه انداخته ولی تاکنون نتوانسته است از همه اینها طرفی ببندد و اکنون به تعبیر خود، میخواهد شدیدترین تحریمهای تاریخ را علیه کشورمان اعمال کند.
از بعد دیگری که میتوان سفر دکتر ولایتی به مسکو را بررسی کرد، موضوع ریاست وی بر یک هیات دیپلماتیک عالیرتبه از سوی وزارت امور خارجه است تا در روسیه درباره زوایای مختلف همکاریهای دوجانبه به تبادل نظر بپردازند. موضوعاتی همچون اوضاع جنوب سوریه، روابط دوجانبه، جنگ ارتش سوریه با تروریستها در بخشهای مختلف این کشور و موضوع درعا و حضور نظامی آمریکا در شرق فرات میتواند در این چارچوب جای گیرد.
شاید یکی از دلایل سفر ولایتی به مسکو تبادل نظر درباره نقش هر یک از طرفها در سوریه و دریافت نظر مستقیم و بیواسطه درباره حضور و نقشآفرینی در سوریه باشد. موضوع نحوه همکاری با نیروهای روسی در جنوب سوریه و نحوه واکنش به تجاوزات رژیم صهیونیستی نیز میتواند در دستور کار این سفر مهم قرار گیرد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/